Här kommer en liten påskenkät som jag har hittat på.

Hur firar du påsk?
Har du någon speciell påsktradition?
Ger du påskägg, till vilka?
Ger du påskpresenter?
Har du något barndomsminne du vill dela med dig av?
Vad brukar du äta till påsk mer än påskägg?
Vad är det bästa med påsken?
Påskpyntar du?
Påskpyntar du ute?
Gör du eget påskgodis?
Är påsken lite viktig som julen för dig, varför/inte?

Hur firar du påsk?
Det är lite olika, förra året firade vi själva på påskafton och sedan med släkten på påskdagen.

Har du någon speciell påsktradition?
Vi brukar färga påskäggen med växter, sedan är det viktigt att picka äggen till påsk. Det har vi alltid gjort, jag frågade min mormor och hon har gjort det så länge hon kan minnas.
Påskharen brukar gömma godisäggen så barnen får leta efter dem.

Ger du påskägg, till vilka?
Till barnen och R.

Ger du påskpresenter?
Barnen brukar få någon liten sak, typ kulor. Ger även gåbortpresenter ifall vi gör påskbesök.

Har du något barndomsminne du vill dela med dig av?
Vi firade alltid påsken hos mormor och morfar, då var påsken lika viktig som julen i min familj. Det var äggmålning, äggapickning, släktmiddagar med påskbord, påskkärringar mm.
Jag minns även påsken i skolan. I byn hade vi en engagerad och rockig präst som kom och sjöng påsksånger med hela skolan i gympasalen. Jag har alltid älskat att sjunga, jag minns speciallt en låt som löd “stenen borta graven tom, bara bindlar ligger kvar varför söka bland de döda när nu Jesus uppstått har, hallelujah, hallelujah hallelujah!”

Vad brukar du äta till påsk mer än påskägg?
Vi i familjen brukar göra påskbord, lite mindre traditionellt än julbordet. Sill, ägg och lax är samma. Sedan brukar det vara någon paj, något gott kött, påskmust mm. Förra året var vi på påskmiddag först hos pappa och sedan hos mina svärföräldrar. Det var lite komiskt för på båda ställena blev vi bjudna på lax och till efterrrät pannacotta. Det var gott på båda ställena och hade inte tillagats lika.
En sak som vi aldrig har till påsk är helgskinka, hos oss är det julskinka oavsett namn och det äter vi till advent/jul, inte till påsk. Däremot gärna påskmust 🙂

Vad är det bästa med påsken?
Jag älskar högtider och traditioner, julen är bäst men sedan kommer påsken. Medan julens stämning ges mycket av ljus och musik så är påsken glada färger och fint väder.

Påskpyntar du?
Ja, inte lika mycket som till julen utan det blir i köket och vardagsrummet nere. Påskris, ägg, kycklingar, påskkärring, en hare och lite annat.

Påskpyntar du ute?
Påskris och blommor.

Gör du eget påskgodis?
Nej, förr gjorde jag chokladfyllda ägg men det var längesedan. Jag brukar baka en påsktårta eller dekorerade påskmuffins. Det brukar ges så mycket godis ändå vid påsk att det ibland känns onödigt att göra eget.

Är påsken lite viktig som julen för dig, varför/inte?
Påsken är viktig men på ett annat sätt än julen. Jag gillar att alla påskdagarna känns lika viktiga, på julen kretsar mycket runt julafton och vilka man ska fira med då. På påsken behöver ingen bli besviken över att sitta själv på påskafton för påskdagen går ju lika bra att träffas. Långfredagen brukar vara en dag för hemmafix. Jag hade gärna haft påskmusik, sedan tror jag det spelar in lite att julen alltid är på samma datum. Påsken har man inte lika bra koll på, jo, alltså jag vet ju när det är men inte som till julen med advent och alla mysiga förberedelser som hänger samman med varje helg. Vädret under hösten inbjuder till innepyssel medan vårvädret ställer mer krav på att vara ute.